BosPont

Ecologische autonoom varende pontveer

In een bosrijke stedelijke omgeving is een bosrijke veerpont op z’n plaats, een ecologische autonoom varende pontveer (zo als Google car of Wepod of Uber). Een Roboat tussen de kop van de landtong en het Amsterdamse Bos over een afstand van ±180 meter.


Bekijk de video (tijd: 0,44 min)

Als de Bospont aan de kade ligt zie je hem bijna niet. Als een Green-Stealth hoort het stukje fietspad met natuurlijke begroeiing, rietkragen en schuilplaatsen voor dieren ogenschijnlijk bij de vaste wal. Onder het wateroppervlak zorgen een biotoop van o.a. wortels, bacteriën, sponsen en zoetwater-poliepen voor waterzuivering, en dat is nieuw; mycelium schimmels, om het KRW probleem aan te pakken. Voor de Bospont gaan we ook nieuwe non-plastic drijf-/bouwmaterialen op basis van schimmels testen. De ontwikkeling van de Bospont is tevens een lab waar samengewerkt zal worden met partners. Eigenlijk net als in de natuur; symbiose in functies.

De Bospont kan je activeren door te bellen, met een app houdt de veerpont bij aan welke zijde de meeste mensen staan en daar zal hij als eerste aanmeren. De Bospont vaart 24 uur, 7 dagen per week, op mierenzuur (optie) maar zeker circulair !

Testvaart

In oktober 2016 was de “Proof of Principle” en het werkte goed! Met name het vaar-gevoel is geweldig, “soft”, alsof je zweeft op de golven, het is geen boot maar een matras dat drijft, een uniek maritiem Amsterdams concept.

Meer video’s over de Bospont

Bospont 2.0    proof of principle met bomen en groen
Bospont 3.0    proof of principle met simpele autonome besturing

Fase 2

De Bospont bevindt zich nu in fase 2, een test model van ongeveer 8×8 meter, met de autonome besturing en er wordt op basis van een open platform samengewerkt in een internationaal netwerk van labs en diverse partners.

BosPont in het Nieuws

  • Samenwerking met scholieren technasia - De Landtong-groep werkt samen met twee technasia in de buurt van Nieuwe Meer: Caland Lyceum Amsterdam Nieuw-West en Keizer Karel College in Amstelveen.
  • Bewonersmiddag ‘Landtong’ en proefvaart Bospont - Op zondagmiddag 26 maart werd een middag georganiseerd voor bewoners van Nieuw-West om mee te denken en te werken aan plannen voor de Landtong. De middag begon met een proefvaart met de Bospont begeleid door bedenker Erik Hobijn.
  • Bospont verkent nieuwe wateren - LAATBLOEIEN.NL: In het Nieuwe Meer ligt een veerpontje dat bijna onzichtbaar is. De pont lijkt net een eiland, bedekt met gras en mos. Wel een eiland dat je met je smartphone naar je toe kunt laten komen...
  • Een ludiek idee voor een Bospont - VRIENDEN VAN HET AMSTERDAMSE BOS: ...de pont een varend fietspad wordt geïnspireerd op het drijvende tuinen concept. De pont wordt zelf-varend en zelfsturend. Hij valt niet op, totdat hij zich losmaakt van de wal.
  • Bospont moet robotgestuurde oversteek naar Amsterdamse bos gaan maken - PAROOL: Dit weekend voor het eerst in de vaart: de Bospont. Als het aan de kunstenaars­kolonie bij de Nieuwe Meer ligt, wordt hun drijvende fietspad zelfs robotgestuurd.
  • Amstelveenz – ‘Testmodel’ BosPont Drijf-fiets-pad - 22-9-2016 - ‘Een doorbraak in technologie, ecologie en toerisme’ dat moet het eerste zelfvarende fietspad van de regio worden. Tussen Boerderij Meerzicht in het Amsterdamse Bos en de Landtong, over het water van de Nieuwe Meer, bestaan plannen voor een technologisch hoogstaand Bospont Drijf-fiets-pad.
  • Hotel voor ‘happy few’ of Cultuurpark? - Westerpost 23-3-2016 “Waar zitten bewoners van ons stadsdeel op te wachten aan de oevers van De Nieuwe Meer? Op een hotel voor de ‘happy few’? Of op een recreatief-educatief-cultureel stadspark voor iedereen? Dat is de kern van de keuze waar de BC en de gemeenteraad van Amsterdam voor staan.” Read the article (pdf) »

Bewaren