In een bosrijke stedelijke omgeving is een bosrijke veerpont op z’n plaats, een ecologische autonoom varende pontveer (zo als Google car of Wepod of Uber). Een Roboat tussen de kop van de landtong en het Amsterdamse Bos over een afstand van ±180 meter.
Als de Bospont aan de kade ligt zie je hem bijna niet. Als een Green-Stealth hoort het stukje fietspad met natuurlijke begroeiing, rietkragen en schuilplaatsen voor dieren ogenschijnlijk bij de vaste wal. Onder het wateroppervlak zorgen een biotoop van o.a. wortels, bacteriën, sponsen en zoetwater-poliepen voor waterzuivering, en dat is nieuw; mycelium schimmels, om het KRW probleem aan pakken. Voor de Bospont gaan we ook nieuwe non plastic drijf/bouwmaterialen op basis van schimmels testen. De ontwikkeling van de Bospont is tevens een lab waar samengewerkt zal worden met partners. Eigenlijk net als in de natuur; symbiose in functies.
De Bospont kan je activeren door te bellen, met een app houdt de veerpont bij aan welke zijde de meeste mensen staan en daar zal hij als eerste aanmeren. De Bospont vaart 24 uur, 7 dagen per week, op mierenzuur (optie) maar zeker circulair !
Testvaart
In oktober 2016 was de “Proof of Principe” en het werkte goed! Met name het vaar-gevoel is geweldig, “soft”, alsof je zweeft op de golven, het is geen boot maar een matras dat drijft, een uniek maritiem Amsterdams concept.
Fase 2
De Bospont bevindt zich nu in fase 2, een test model van ongeveer 8×8 meter, met de autonome besturing en er wordt op basis van een open platform samengewerkt in een internationaal netwerk van labs en diverse partners.
Bekijk de video (tijd: 0,44 min)